Плавателен сезон

Процедурата по подготовка на яхта за плавателния сезон започва преди първите слънчеви пролетни дни. След изминалата сравнително мека зима, която ни изненада със студ и сняг в края си, няма как да не отправим нетърпелив поглед към свободата на пролетта. Преди тя да настъпи обаче се налага да се погрижим за изправността на плавателния съд.

Зазимяване наобратно

Зимата традиционно е сезон, в който собствениците на яхти и моторни лодки извършват ежегодната профилактика на своя плавателен съд. Необходимо е тя да бъде придружена и от задълбочена диагностика, която да даде повече яснота за техническата изправност на лодката.

Процедурата включва няколко етапа, които са жизненоважни за съхранението на плавателния съд. Извършването им Ви гарантира, че той ще бъде готов отново да пори вълните през топлите месеци.

Подготовка на двигателите

Когато дойде време да стартира подготовка на Вашата яхта за плавателния сезон, част от тези процедури трябва да се реализират в обратната посока или да се повторят. В това число влиза източването на старото гориво, с което резервоарът е бил напълнен по време на зазимяването на лодката.

Сега идва време за неговото рециклиране и подмяна с ново „прясно“ гориво. По всяка вероятност по това време ще се наложи подмяна на горивния филтър и маслото, ако не сте го направили при зазимяването. Задължителна е и проверката на ремъците за износване, което може да се окаже пагубно за Вашата лодка. Последната стъпка е освежаване на лубриканта.

Подготовка на двигател за плавателен сезон

Подготовка на допълнителните системи

Охладителната система също се нуждае от профилактика. Независимо дали сте пресушили или подменили течностите с нови по време на зазимяването, сега ще се наложи да го сторите отново. Необходимо е и да се подмени антифриза, както и да се провери изправността на цялата система за пробойни, причинени от температурните амплитуди.

Профилактиката на батериите също е важна. От една страна това ще удължи живота им, от друга – ще сте сигурни, че първото Ви плаване няма да бъде белязано от незабравимия момент, когато светлините угасват. Необходимо е всички батерии да бъдат върнати по местата си и свързани правилно.

Накрая, но не на последно място, необходимо е цялостно почистване и профилактика на системите за съхранение и пречистване на водата. Това е важно, тъй като застоялата вода може да бъде не само проблем по отношение на комфорта Ви. Тя може да бъде и опасна заради микроорганизмите, които се развиват в нея.

Подготовка на подводна част и декинг

Процедурата по подготовка на яхта за плавателния сезон задължително преминава и през цялостна инспекция на подводната част. Дори да сте реализирали профилактичните дейности по поддръжка преди началото на зимата, добре е корпусът да се огледа внимателно отново. Причината за това са дългите студени месеци, дъждове и сняг, които може да са нанесли щети.

Декингът също се нуждае от почистване и полиране, също както верандата на къща, която е стояла пуста през зимните месеци. Имайте предвид, че омасляването на декинга трябва да се случи по-рано, така че да престои известно време, преди отново да изкарате лодката по вода.

Необходимите застраховки

В началото на плавателния сезон е важно да проверите и дали яхтата Ви разполага с валидни застрахователни полици. Оставете този етап от подготовката за накрая и потърсете доверен партньор, който да се погрижи за Вашите интереси.

Планиране на пътуване

Планирайте своето първо пътуване!

Екипът на Belissima Ви приканва да планирате отрано профилактиката на своята лодка след зимния сезон. Доверете се на професионалист, който може не само да диагностицира състоянието, но и да предвиди какво може да се обърка. Така за Вас ще остане най-приятната задача – да планирате своето първо пътуване за годината и да му се насладите изцяло!