Volvo Penta Assisted Docking

Има много неща в индустрията, които ни карат да се вълнуваме, и едно от тях е новата интегрирана Assisted Docking система на Волво Пента. Тя представлява специализиран инструмент за лесно акостиране, който предстои да бъде реализиран на масовия пазар през пролетта.

Иновацията на Volvo Penta Assisted Docking

Паркирането с автомобил може да бъде предизвикателство за шофьорите в големите градове. Сега си представете това предизвикателство умножено по… много! А мъничката грешка може да се окаже доста по-скъпа от ожулена броня или вдлъбната ламарина.

Плавателните съдове, от моторните лодки до големите катамарани, никога не застават неподвижно. Те изискват внимателна и специфична навигация, която комбинира в себе си не само относителното местоположение на предметите. Следва да се вземе предвид и средата – вълнение на морето, вятър…

Още през 2003 година Volvo Penta пусна на пазара революционен инструмент, наречен Electronic Vessel Control (EVC). Нейната цел бе да спомогне за по-лесно управление на плавателния съд. Втората версия включваше и подобрена диагностика (на борда и дистанционно) и пълен контрол над системите. Цялото управление се прехвърли върху конфигурация от контролен лост и дисплей.

Иновацията на Volvo Penta Assisted Docking се състои в това, че комбинира контролите на EVC системата с околната среда. Това означава по-лесно и по-прецизно навигиране в усложнена среда.

„Assisted Docking е хибрид между автоматичен и ръчен докинг. И макар в някои отношения да бе по-лесно да създадем цялостна автоматизация, красотата на тази система се състои в това, че дава на капитана по-добър контрол. Направихме я така, че да действа интуитивно във всички ситуации, така че всеки да се почувства като опитен капитан“, коментира Ида Спарефорс, началник на Автоматизираните решения във Волво Пента.

Предимствата на Volvo Penta Assisted Docking

  • Автоматично компенсиране без допълнително навигиране от страна на капитана, така че курсът на яхтата да се следва идеално;
  • Автоматично стабилизиране, когато лодката е неподвижна;
  • Микроизравняване на позицията;
  • Странично захождане при акостиране;
  • Възможност за бавно маневриране към желаната позиция.

Кой ще се радва на Volvo Penta Assisted Docking?

Още тази пролет компанията планира да започне да включва новата система в новите модели лодки и яхти, които оборудва. Клиентите с IPS яхти между 35 и 120 фута ще имат възможността да ъпгрейднат своите системи. Интегрирана Assisted Docking система ще се предлага директно на производителите.

Повече за Волво Пента ще откриете тук.