Волво Пента награда

Системата на Volvo Penta за автоматизация на акостирането – Assisted Docking спечели престижната награда за иновация от IBEX 2021 (International Boatbuilders’ Exhibition & Conference). Изложението се проведе в периода 28-30 септември във Флорида.

„Съдиите на IBEX прецениха, че дългоочакваната система за асистиран докинг разрешава едно от най-големите предизвикателства, а именно безопасното акостиране на плавателния съд. Системата премахва напрежението, което акостирането внасяше преди. Толкова е лесно, че направо да Ви се прииска да го направите за удоволствие. Комбинирането на високо прецизния GPS със системата за динамично позициониране Ви осигурява необходимото време за поемане на контрола, особено в най-критичните моменти“.

Зузана Прочаска, Boating Writers International (BWI)

Иновацията Volvo Penta Assisted Docking

Волво пусна впечатляващата Assisted Docking иновация на масовия пазар през пролетта. Инструментът представлява хибрид между автоматичен и ръчен докинг.

Машината изчислява дребните корекции, необходими за компенсиране на външни сили като вятър, вълнение и др. По този начин позицията на яхтата се стабилизира. Системата помага за поддържане на курса, без допълнително навигиране от страна на капитана, както и за микроизравняване на позицията.

Новата система вече е част от новите яхти, оборудвани с Volvo Penta. Освен това, клиентите с IPS яхти между 35 и 120 фута имат възможността да ъпгрейднат своите системи. 

Volvo Penta Assisted Docking

„За нас е истинска чест отново да бъдем признати като една от най-иновативните компании и да прибавим още една награда за иновации към списъка си с нововъведения в индустрията. Това е показателно за нашата отдаденост към това да тласкаме напред бизнеса, да търсим начини да подобрим изживяването по море“.

Мартин Бюве, президент на Волво Пента Америка

Assisted Docking и други иновации

Общо 14 продукта бяха отличени в различните категории на IBEX Innovation Awards. Всички те са свързани с подобряване на преживяването на борда на дадена яхта, улесняване на поддръжката на плавателния съд и удължаването на живота му.

Ето ги и лауреатите:

Грижа и поддръжка на яхта: Gibco Flex-Mold Inc., Re-Deck – гелкоат иновация, която намалява разходите по ремонт на декинга.
Материали и методи за корабостроене: Sika Corporation, Adekit A236 – двукопнонентна лепилна субстанция, която не обезцветява гелкоата.
Хардуер и оборудване за декинг: LilliPad Marine, Ghost Mount – здрава, но почти невидима система за полагане на подова настилка.
Ел. системи: Discover Battery, LITHIUM BLUE.
Развлечения: RideController, LED+.
Интериор и обзавеждане: GUARDTEX, Kanvaslight – специализирано декоративно осветление от оптично влакно.
Механика: XLYEM, Jabsco Quiet Flush E2.
OEM електроника – Volvo Penta, Assisted Docking.
Пропелери: HydroFin, Super Fly.
Безопасност: OSCAR Navigation, Sentry.
Trailers, Parts and Trailer Accessories: Innovative Group Inc., Roller Bunk.