зазимяване на яхта Марина


Есента извади палтата ни от гардероба и неусетно дойде време за зазимяване на яхтата и подготовка за зимните месеци, прекарани на сушата. Това е сезонът, в който нашият екип има възможност за детайлна диагностика и цялостно обслужване на плавателния съд. Всички тези процедури Ви гарантират, че през следващата година ще можете пълноценно да се наслаждавате на своята яхта.

Що се отнася до зазимяването, то преминава през три основни стъпки. Тяхната цел е да осигурят безопасността на плавателния съд и да го консервират за месеците, които ще прекара в покой. Първата стъпка е…

Подготовка на двигателите

Най-важният етап от правилното зазимяване на яхта е обслужването на „сърцето“ на Вашата лодка. Крайната цел е цялостно консервиране на двигателите така че те да са напълно изправни през пролетта.

Подготовката включва няколко елемента:

  • Подмяна на маслото и горивните филтри;
  • Прочистване на двигателя с прясна вода – това е особено важно за Z-колоните, които са в пряк досег с морската вода.
  • Добавяне на антифриз във водните резервоари – целта е да се предотврати замръзване и евентуално пропукване. Не забравяйте да изпразните всички водни резервоари, които могат да се повредят при ниски температури и дълъг покой.
  • Омасляване – процесът по консервиране на цилиндрите се нарича „фогинг“. Реализира се чрез впръскване на специален разтвор във всмукателната част на двигателя (всмукателен колектор/въздушен филтър). Целта е да се предотвратят корозионни процеси във вътрешността на двигателя. А тези процеси се появяват при периоди на покой, по време на които маслото се оттича и оставя частите на двигателя уязвими на метеорологичните явления. Накрая омаслете частите и крепежните елементи, за да предотвратите появата на ръжда.
  • Допълване с гориво и стабилизация на горивото – тази стъпка е задължителна, тъй като и дизелът, и бензинът, стареят. Стабилизаторът няма да Ви спести подмяната на горивото през пролетта. За сметка на това обаче ще Ви спести грижи, свързани със запушване на инжекторите, например. След като завършите процедурата, оставете двигателя да работи за около 10 минути.

Желателно е лодката да се „припалва“ поне веднъж месечно. Тази отговорна задача е първият приоритет, заложен във всеки абонамент за поддръжка на яхта, предлаган от Belissima. Подобно на автомобила Ви, яхтата има нужда от редовна проверка на изправността на двигателя. В противен случай рискувате необходимост от ремонт през пролетта.

зазимяване на яхта на сух паркинг

Защита на оборудването

Първата и най-важна задача е да премахнете всички ценности от борда на яхтата. Независимо на какъв вариант за „паркинг“ сте се спрели, добре е да приберете всичко, с което не сте готови да се разделите – пари, бижута, аксесоари, електроника.

Проверете и дали застрахователните Ви полици са валидни и ще бъдат валидни включително за периода на зазимяване на Вашата яхта. Ако се налага, включете и ценните вещи и оборудване, които ще останат на борда.

Ако нямате възможност да осигурите добра вентилация на затворените помещения на борда, потърсете влагоабсорбиращи кристали. Можете да ги използвате в гардероби, шкафчета и ниши, които могат да станат жертва на влагата.

Накрая, но не на последно място, почистете добре кожените салони, подовите настилки и декинга. Нанесете запечатващ продукт, който да предотврати навлизането на влага в повърхностите. Дори малко влага може да доведе до напукване на кожа, винил, дървесина.

Напръскайте с контактен спрей всички бутони и прекъсвачи на таблото. 

зазимяване на яхта на марина

Зазимяване на яхта – докинг

Много често наши клиенти отправят към нас въпроса кое е по-добре – паркинг на марина във вода или сух стакинг? Отговорът ни обикновено е: „зависи“. От размера на лодката, от качеството на положените по корпуса бои, от интензитета на ползване през зимата, от локацията Ви и от бюджета, с който сте готови да се разделите. Темата е обширна и скоро ще намери своето място в блога ни.

При всички положения обаче докът е процес, който отнема време и изисква планиране. Първата стъпка е да изберете локацията. Тя трябва да бъде съобразена с бюджета,  времето Ви за посещения извън сезона или наличието на доверен екип, който да се грижи за лодката през зимата. Преценете още дали се налага лодката да бъде вадена от водата за ремонт. Препоръчително е да се консултирате със специалист.

След това е необходимо  да подготвите документите. След позиционирането на яхтата, тя трябва да бъде идеално покрита, така че да е максимално изолирана от природните стихии. Вариантите са платнище или специализирано фолио. Изборът Ви отново трябва да зависи от това дали през сезона ще посещавате плавателния съд, ще има ли лице, което да я посещава и проверява редовно.