Volvo Penta и Sanlorenzo

Volvo Penta и Sanlorenzo обявиха общ проект по време на изложението boot Düsseldorf. Става дума за две нови суперяхти – SX120 и SX132. Те ще бъдат първите по рода си, оборудвани с IPS Professional Platform. Очаква се иновативните плавателните съдове да излязат на пазара съответно през 2025 и 2027 година.

Какво представлява IPS Professional Platform?

Иновативното решение IPS Professional Platform предлага неповторимо съчетание от комфорт, мощност и устойчивост в един общ пакет, предназначен за ново поколение плавателни съдове. Отличителната черта на новата IPS платформа е извънредната ефективност на задвижващата система. Тя позволява до 30% намаление на разхода на гориво и с до 50% редуциране на звуковото замърсяване на борда.

Системата може да интегрира между 4 и 8 източника на захранване, като комбинира двигатели с вътрешно горене с изцяло електрически или хибридни системи. Иновативната IPS Professional Platform включва и нова Eco Mode „умна“ опция за работа, която автоматично пуска и спира всеки от двигателите според текущите показания на бордовите сензори.

Интелигентната система има няколко целеви резултата. На първо място, разбира се, е да се намали разхода на енергия, както и вредните емисии. Освен това, оптимизацията спомага и за удължаване живота на двигателите и по-ниски разходи за обслужване.

Декарбонизация на корабоплаването

IPS Professional Platform е рожба на екологичната корпоративна философия на Volvo Penta. Целта на проекта е да даде необходимия тласък на декарбонизацията на яхтинг сектора. Оборудването на първата суперяхта с тази система се очаква да стане факт в рамките на 2025 година. Не случайно първи партньор в начинанието на Volvo Penta е Sanlorenzo. Двете компании споделят общи екологични възгледи.

„Когато адаптираме нови технологични решения към проект за суперяхта, винаги вземаме предвид потребителското преживяване на собственика и капитана. IPS Professional Platform не просто вдига нивото на ефикасност и гъвкавост при управлението, но води и до по-добро яхтинг преживяване с изцяло интегрираната платформа от капитанската станция до пропелера“, заяви президентът на Volvo Penta Marine – Йохан Инден.

„Желанията на клиента винаги са били основна част от философията на Sanlorenzo. Започваме с пресечната точка на технологията и устойчивото развитие, комбинирайки последните иновации с отличителните детайли, отразяващи същността на нашите клиенти. Паралелно с продължаващите усилия към декарбонизация на морската индустрия, ние продължаваме да се стремим и към първокласното преживяване на борда, подчинено на зелената идея“, коментира Масимо Пероти от Sanlorenzo.

Етикети