декинг на яхта

Тик Бирма е материал, който освен премиум вид има и множество качества, които го правят идеален за живот по море.

Тиковата дървесина е естествено водоустойчива и съчетава здрави и твърди нишки с нежни фибри, които му придават красив цвят и вид. Характеристиката й я прави най-добрият избор при изработка на настилки за яхта.

При качествена и внимателна поддръжка на тиков декинг можете значително да удължите живота на настилката. При първоначално полагане цветът е златисто кафяв, като с времето се проявяват сребристи нишки, които са напълно естествени.

Златните правила при поддръжка на тиков декинг

Тиковата дървесина не обича грубата механична обработка. Причината за това е неравномерното „отнемане“ от структурата на материала.

При механична обработка мекият слой от фибри се намалява по-драстично, отколкото се отнема от твърдия слой фибри. По този начин повърхността на Вашия декинг Тик Бирма ще стане неравна, ще загрубее и ще загуби своя красив и луксозен вид.

Какво да НЕ правите:

Качествената поддръжка на тиков декинг на яхта включва по-малко търкане и повече внимание към детайла:

 • Избягвайте да търкате с груби четки.
 • Не използвайте абразивни или друг тип домакински препарати, които бихте употребили у дома.
 • Не използвайте токсични препарати, които биха могли да навредят на морската флора и фауна.
 • Не рендосвайте/шкурете сами декинга, ако нямате опит.
 • Не използвайте водоструйки или друга апаратура под налягане, която може да увреди дървесината.
 • Не използвайте „професионални препарати“ и не полагайте лакове и фиксатори, без да се консултирате със специалист.
Вместо това:
 • Почиствайте редовно (веднъж седмично) декинга с морска или сладка вода и мека четка или кърпа. Движенията трябва да са с въртене в една и съща посока, без да натискате прекомерно много.
 • Ако е необходимо, третирайте части от повърхността със „зелен сапун“ – можете да потърсите съвет от механика, който Ви съдейства за сезонна поддръжка на яхтата. Основният съвет е да минимизирате употребата на препарати, особено в открито море.
 • Отстранявайте своевременно всички замърсявания, както и всички повреди, които могат да доведат до такива.
 • Ако забележите образуване на плесен, третирайте тази част от повърхността с нетоксичен препарат на хлорна основа или най-обикновена белина.
 • Веднъж или два пъти годишно се доверявайте на специалист, който да диагностицира, изшкури и обработи декинга със специален препарат.
Тиковата дървесина е водоустойчива

Патината при поддръжка на тиков декинг

Модерните фотографии на луксозни яхти и премиум лодки обикновено демонстрират лъскав декинг с безупречен цвят. Естествените материали обаче не изглеждат така за вечни времена. Тиковият декинг има свойството да придобива специфичен сив оттенък, известен като „патина“. Това е съвсем естествен резултат от продължителното излагане на дървесината на слънчевите лъчи и морската вода.

При ежегодната профилактика на яхтата част от този процес е обратим чрез специална обработка със специфични продукти. Ако полагате внимателни грижи при поддръжка на тиков декинг ще удължите живота на настилката. Не бива обаче да се тревожите, че първоначалният й вид ще бъде „помрачен“ от патината. Според някои, специфичната промяна в цвета придава аристократизъм на Вашата яхта.

Как се третират пукнатините?

Дървесината тип Тик Бирма е естествен материал и като такъв не е имунизиран срещу амортизация. Пукнатините обикновено се третират подобно на зъбния кариес. Първата стъпка е увредените нишки да се премахнат. След това се преминава към изсушаване на пукнатината и запълване с епоксиден продукт.

Възможна е и подмяната на отделни увредени области от декинга, което обаче ще доведе до разлика в цвета на новите и старите дъски. Поради тази причина превенцията и поддръжката се оказват ключови.

Тик Бирма е издръжлив материал с дълъг живот

Допълнителен бонус!

Освен красив вид и премиум усещане, професионалната поддръжка на тиков декинг на яхта носи и няколко допълнителни бонуса. На първо място е безопасността Ви. Добре поддържаният декинг няма да Ви подхлъзне нито в пряк, нито в преносен смисъл.

Освен това, здравият и устойчив декинг действа като допълнителна изолация от стихиите. В това число влиза и охлаждането под палубата в горещите дни.

Вашата яхта

Ако търсите начин да възвърнете усещането за лукс и ВИП изживяване на своята яхта, потърсете ни. Предлагаме и услуги по персонализиране на яхти, доставка и брандиране на аксесоари и др.