морски суеверия

Срещите с морски капитани винаги ни удивяват. Тяхната мъдрост и специфичната им атмосфера са особено вдъхновяващи. Те са като свой собствен народ, обединен от необичайния начин на живот по море. Най-интересни са техните истории, свързани с морски поверия и моряшки суеверия, които векове наред ръководят живота на борда.

Днес собствениците на модерни яхти, които обикалят света и попиват от космополитната култура по европейските и световните крайбрежия, вероятно вече не се осланят на старите поговорки. Но вярваме, че дълбоко в себе си и те са склонни да се отдават на романтиката на морските истории. И причината за това се корени в огромната любов към морето, която заема голямо място в сърцето на всеки, който притежава моторна лодка, яхта или катамаран.

Решихме да съберем пет от най-странните моряшки суеверия, които сме чували или за които сме чели. Те заслужават да останат в паметта ни, макар само част от тях да имат практическо обяснение. Някои от тях са напълно непонятни за съвременния човек, но други си струва да запазим като традиция.

В петък не се започва строеж на лодка, не се спуска лодка във водата, не се тръгва на път!

От край време човечеството недолюбва петъка като най-черния и страшен ден от седмицата. Най-често обяснението за това е свързано с християнската религия и разпъването на Исус на кръста. Друг вероятен източник на лошата слава на петъка е фактът, че на този ден в Средновековието са били извършвани екзекуциите на осъдените.

Независимо от произхода на поверието, факт е че и до днес хората, свързани тясно с морето като корабостроители, капитани и рибари рядко предприемат ново начало в петъчен ден. Това важи за всички възможни „начала“ – строеж на плавателен съд, ремонт на лодка, спускане на съда във водата, начало на плавателния сезон или отправяне на дълъг път.

А ние така да смятахме, че уикенд на яхтата трябва да започва отрано… Е, вече ще си представяме началото в сряда.

На борда не се свирука!

Старите моряци казват, че е на лош късмет да си свирукаш на борда на лодка или кораб. Смята се, че така се засилва вятъра и се предизвиква буря. Всъщност, корените на това суеверие идват от по-стари времена, когато на борда на големите кораби, особено на тези, превозващи затворници или роби, възниквали бунтове. Знакът за „атака“ бил подсвиркване.

Както се случва обикновено чисто практическата забрана е получила мистичен оттенък. И до днес обаче на много риболовни яхти и транспортни кораби суеверието се спазва. Ние подозираме, че една от причините е рискът досадният подсвиркващ да бъде метнат зад борда.

Името на лодката е магично!

Някога в миналото не било прието името на лодката или кораба да се променя. Смятало се, че всеки плавателен съд бил записан в книгата на Бога на моретата, скрита на дъното на океана. Ако се наложела промяна, то всякакви следи от старото име трябвало да бъдат заличени.

В днешно време покупка на яхта от предишен собственик е популярна практика, при която името обикновено се променя. Това поверие по-скоро е било свързано с идентифицирането на корабите във времето, когато доказването на собственост е било доста по-трудна задача. Днес обикновено собствениците на яхти, лодки и кораби от всякакъв размер са надлежно документирани и ограничението е излишно.

В миналото традицията по кръщаване на новата лодка или кораб била доста стриктна, което потвърждава значението на името. За кръстница се подбирало младо момиче, което трябвало да изпрати плавателния съд на пристанището при първото му спускане по вода. Смятало се, че колкото живот има пред кръстницата, толкова има и пред кораба.

Освен това, в древността моряците принасяли човешка жертва или давали жертвено животно на Бога на моретата, за да заплатят за безопасността на коритото. По-късно цивилизацията променила този обичай и вместо кръв по корпуса се плисвало вино.

И днес първото пътуване на нова яхта или кораб започва с бутилка шампанско, разбита под носа. Традицията от едно от най-страховитите моряшки суеверия е придобила по-чаровен и символичен характер.

Крясъкът на чайките и гларусите е на късмет!

Според едно от най-популярните моряшки суеверия, лоша поличба е да убиеш такава птица

Най-висша форма на благополучие вещае при строежа на лодка или кораб над мястото да прелети чайка или гларус. На късмет е и ако птиците „пеят“ над първото спускане на лодката в морето.

Обяснението на това поверие е особено просто. Там, където има чайки и гларуси, там има и риба. А едни от основните причини за пускане на лодка или кораб са или война, или улов. Затова хората са вярвали, че чайките и гларусите носят късмет на моряците.

Тези птици са били и знак за близък бряг и ориентир за моряците, преди технологиите да навлязат в корабоплаването. Каква по-добра новина от чайка на хоризонта, когато търсиш къде да акостираш?

Никой не яде преди или след капитана!

На борда на кораба капитанът е цар, крал, император и върховен закон. Независимо от флага, под който плавателният съд пътува, капитанът е най-важният човек. И подобно на дворцовите традиции в монархиите, и тук никой не сяда на трапезата преди капитана и никой няма право да продължи да се храни, след като той е приключил.

По всяка вероятност суеверието е възникнало с цел да се въведе дисциплина на борда и да се внуши уважение към йерархията. При всички положения целта вероятно е била постигната. Това правило все още съществува в някои краища на света.

Добавете коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Полетата с * са задължителни