Да споделя с главния механик

Собствениците на по-малки яхти и лодки, които нямат собствен капитан, трябва да обръщат специално внимание на всяка промяна в поведението и функционирането на двигателите и системите. Тези данни ще бъдат особено полезни на Вашия морски механик. Те могат да му помогнат не само да диагностицира повреда, да планира ремонт на яхтата, но и да предотврати по-голям проблем чрез превантивни мерки.

Капитанът винаги е на пост!

Притежаването на яхта само по себе си дава усещане за неизмерима свобода. Да имаш лодка обаче означава и отговорност – към плавателния съд, към Вашите здраве и живот, както и към живота и здравето на всички на борда.

Всеки собственик на яхта привиква към условията на борда така, както шофьорът свиква със своя лек автомобил. Независимо дали сте закупили своята лодка чисто нова „от магазина“, или Вашия плавателен съд е вече притежаван от друг собственик, след няколко пътешествия би трябвало вече да познавате особеностите му.

А това означава едно – че вече вероятно можете да познаете и кога нещо не е наред. Необходимо е да бъдете винаги нащрек за малките промени и да ги документирате внимателно.

Приемете тази задача като подготовка за среща с лекар. Пред медика ще очертаете общата симптоматика на своето неразположение. Пред механика трябва да опишете подробно условията и промените, които наблюдавате във функционирането на цялостната макросистема, която Вашата яхта представлява.

корабен дневник с бележки за отговорния морски механик

Какво трябва да споделите с Вашия морски механик

  • Промяна в работата на двигателите – Приемете двигателите като сърцето на Вашата яхта. Те би трябвало да „бият“  равномерно и спокойно. Всяка промяна в тяхното функциониране, която не е инцидентна и обяснима с Вашата дейност, може да бъде знак за проблем. Това може да бъде промяна в звука, оборотите или вибрациите. Необходима е внимателна диагностика на двигателите от обучен екип, който може да разпознае причините за неочакваната симптоматика. Отбележете не само осезаемите промени, но и условията, при които се наблюдават.
  • Неочаквана промяна в разхода на гориво – Също както Вашия автомобил, плавателният съд има граници на разхода на гориво. Те зависят от различни фактори, свързани с метеорологичните условия, маневрените дейности, допълнителното оборудване. След известно плаване ще можете да забележите неестествена промяна в разхода, която не може да бъде обяснена с извънредна ситуация на борда.
  • Проблеми с управлението – В днешно време голяма част от изкуството на плаването е подпомогнато от допълнителни системи и навигационни инструменти. Това улеснява значително капитана на плавателния съд и прави тази роля по-достъпна за собствениците на яхти. С изключение на извънредни ситуации, свързани със силно вълнение или течения в непознати води, маневрирането следва да бъде овладян процес. Ако обаче изведнъж започне да Ви затруднява да задържите позицията или да насочите лодката в желаната посока, това задължително трябва да бъде документирано и предадено на механика. Причините могат да бъдат разнообразни, затова не забравяйте да отбележите условията, в които промените са най-отчетливи.
  • Проблеми с ел. инсталацията – Ако неочаквано губите енергия у дома, вероятно ще потърсите съдействие от електротехник. Това че се намирате в морето и разчитате на генераторна или соларна система не означава, че е нормално неочаквано да губите мощности. Всяко претрепване на светлините или неправилно функциониране на електрическото оборудване може да бъде знак за повреда. Дори тя да не засяга пряко сигурността Ви, е добре да се погрижите за проблема. Така можете да си спестите по-сериозни ремонти в бъдеще.

Опитът се трупа с годините!

Всяка друга подробност, свързана с дребна неизправност или неочаквана реакция от страна на плавателния съд, също може да бъде от полза. Някои инцидентни промени могат да бъдат напълно невинни и лесно обясними. Други обаче могат да помогнат за предотвратяване на повреда. По-опитните яхтсмени често се научават да разпознават притеснителните знаци. Освен това те винаги се доверяват на опитен морски механик, с когото да се консултират!